Homofobie in Aalst

Brief van de dag op demorgen.be : Sam Van de Putte, sp.a- gemeenteraadslid Aalst

Mijn wereld staat even stil. In de Aalst, de stad waar ik zo trots op ben, werden twee homoseksuele mannen in elkaar getimmerd. De man van 55 jaar mocht gelukkig na verzorging het ziekenhuis al verlaten. Hij is wel nog arbeidsongeschikt. De man van 35 jaar is echter levensgevaarlijk gewond. De reden? Hun homosekualiteit.

Deze keer gaat het niet om allochtone jongeren uit Brussel. Het zijn twee broers uit Aalst, van 20 en 28 jaar. Eigenlijk doet hun achtergrond er niet toe. Mijn hart stopt met slaan omdat twee mannen in elkaar getimmerd worden omwille van hun seksuele geaardheid. Hoe lang zal ik met de holebibeweging nog moeten strijden, gewoon om mezelf te zijn?

Bijna zes op de tien Belgische holebi’s kregen al te maken met verbaal geweld, twintig procent werd al een keer bedreigd en één op de tien holebi’s was het slachtoffer van fysieke agressie. Slachtoffers van homofoob geweld dienen niet makkelijk een klacht in, waardoor het probleem minder groot lijkt. Tot we met de feiten geconfronteerd worden.

Tien jaar geleden zette ik een gedurfde stap. Via de holebi-jongerenvideo Sam&Lisa outte ik mezelf voor mijn familie, vrienden en Vlaanderen. Met de video wou de Holebifabriek vzw iets doen aan de onbespreekbaarheid van homoseksualiteit binnen de secundaire scholen. Die zijn geen uitgelezen plek voor een coming-out. Zes jaar tussen puberende klas- en schoolgenoten, ontsnappen aan reacties is onmogelijk.

De video bestaat ondertussen tien jaar. In sommige scholen ligt hij al jaren onder het stof. Veel leerkrachten geven aan dat ze niet weten hoe ze het thema homoseksualiteit bespreekbaar kunnen maken. Het is dringend tijd voor een update. De leerlingen die in de secundaire scholen in de kast zitten en hun medeleerlingen zullen er zeker baat bij hebben.

Naast het werken aan een mentaliteitsverandering en andere preventieve maatregelen om homofoob verbaal en fysiek geweld te vermijden, mogen we ook de effectieve daden niet onbestraft laten. In maart ondertekenden 40 bekende holebi’s zoals Vlaams Parlementslid Jan Roegiers al een open brief met de volgende boodschap: “Na het zoveelste geval van gaybashing is de maat meer dan vol. Wij zijn het beu om bang te moeten zijn op straat, gewoon omdat we zijn wie we zijn. Wij eisen nultolerantie voor geweld tegen holebi’s.” Die open brief werd ondertussen al door meer dan 10.000 mensen ondertekend.

Gelukkig werden de daders uit Aalst bij hun kraag gevat. Mijn hoop ligt nu bij justitie. Het gerecht moet eindelijk een signaal geven dat homofoob verbaal en fysiek geweld, samen met al die andere vormen van zinloos geweld, niet langer door de beugel kan. De feiten en daders zijn bekend. Nu is het wachten op hun straf.

Maar zijn we dan klaar? Dat denk ik niet. Naast de uitwerking en versterking van repressieve maatregelen zoals de effectieve vervolging en veroordeling van de daders door justitie, moeten er blijvend preventieve acties uitgewerkt worden.

Alle beleidsniveaus, van het federale tot het lokale, maar ook bedrijven, scholen, verenigingen en individuen dragen de verantwoordelijkheid om bij te dragen tot een tolerantere samenleving waarin mensen zichzelf kunnen zijn.

Niemand kiest ervoor om homoseksueel te zijn. Ik heb aanvaard dat mijn hart sneller gaat slaan wanneer ik mannen zie (sommige dan toch). Hopelijk kunt u dat ook voor mij aanvaarden.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s