Medical brokers

Sinds een paar jaar ben ik spijtig genoeg reuma patiënt.  Psoriasis Artritis om precies te zijn.
Het is een vervelende auto-immuunziekte die bij mij begonnen is als zeer lichte psoriasis. Na enige tijd had ik een ontstoken knie dewelke enkel te verhelpen was via een cortisone inspuiting, maar al na een week terug ontstoken was.

Na wat rondgezwerm konden dokters eindelijk een diagnose stellen. Ik was er eigenlijk blij mee dat ze me eindelijk konden helpen. Op een bepaald ogenblik stapte ik van de trein en op dat ogenblik wist ik hoe een 80-jarige knor zich voelde wanneer botten beginnen te schuren. Echt.. hels.

Van de huidspecialist ga je naar een knie-specialist en geen van beide relateert de oorzaak. Tot je een reumatoloog bezoekt… Enfin.

Ik kreeg de resem aan medicatie waarmee ik moest beginnen met Ledertrexate. Van deze medicatie lag ik altijd auto-ziek op de sofa. Er werd dus vrij snel besloten om over te gaan tot Arava 20mg.

Het was de eerste keer dat ik niet-job gerelateerd in aanmerking zou komen met medische brokers.
Parallel handel is namelijk binnen Europa toegelaten.  (Parallel Import (PI) is sinds 2012 verboden). Dat maakt dat tussenpersonen/bedrijven medicatie bij fabrikanten gaan opkopen om ze in andere Europese landen tegen hogere prijzen te gaan verkopen.  Dat resulteert in schaarste op de markt.  In dit geval: België. Mijn apotheker deed altijd sterk zijn best om tijdig mijn medicatie binnen te hebben, maar het blijft schrikken en je denkt vaak: zal ze er zijn?

Door de bijwerkingen van deze medicatie kon ik mijn gewicht niet behouden en sinds ik maar 47kg weeg is meteen overgeschakeld naar 10mg versus 20mg. 1 dag 10mg, de andere dag 20mg.  Na enige tijd ontwikkelde mijn lichaam terug ontstekingen. De Arava medicatie was/is niet dekkend genoeg en sinds kort heb ik dan ook toestemming gekregen om te beginnen met Humira.

Vandaag bezocht ik daarvoor de apotheek om mijn pennen te bestellen maar wederom kreeg ik tot mijn verbazing te horen dat de medicatie waarschijnlijk erg moeilijk te verkrijgen zou zijn. Na een telefoontje naar de distributeur / fabrikant is er vernomen dat de zelf te zetten pennen er momenteel niet meer zijn en dat ik het zal moeten doen met injectienaalden. Iets wat ik niet zelf kan plaatsen. Het is dus nu afwachten wat er gaat binnen komen maar eerlijk… weer zit ik vol verwachting, spanning en eigenlijk toch een dosis ongerustheid te wachten op wat ik ga krijgen.

Misschien kan de overheid eens het geheel bekijken. Het gebruik van dergelijke medicatie moet goedgekeurd worden door je ziekenfonds. De overheid kent dus het aantal patiënten perfect.

Misschien moet er een minimum hoeveelheid verplicht ter beschikking gesteld worden van het land?
Het is in ieder geval een zorg erbij.. geen kleintje. Een grote, en ik ben zeker niet de enige in deze situatie.

 

Een reactie op “Medical brokers

  1. Pff, Sofie, wat een gedoe met die medicatie!
    Medical brokers: had er nog nooit van gehoord. Ik weet niet beter dat hier in NL de medicijnen die een arts voorschrijft ook bij een apotheek (wellicht niet bij iedere apotheek) gewoon te krijgen zijn!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s